Het beste recept voor ijskoffie!

De zomer komt er aan. Wie wil er nou geen heerlijke ijskoffie terwijl je in de zon (of schaduw) zit te genieten?! Maar hoe maak je nou eigenlijk ijskoffie en wat is de beste manier? Cold brew? Japanese flash brew? Een aeropress?

Ik heb het antwoord op al je koude koffie vragen.

Voordat we echt midden in het ijskoffie seizoen zitten leek het mij handig om jullie nu al te helpen met de best mogelijke koude koffie zetten. Laten we beginnen met de meestvoorkomende manier om ijskoffie te maken: Cold brew.

Om echt compleet eerlijk te zijn, Cold brew is niet de beste manier om van je koffie te genieten...

''maar...de knappe barista heeft tegen mij gezegd dat Cold brew het allerlekkest is!?''

 

Sorry, je bent bedrogen, of misschien zijn we dat allemaal wel. Cold brew was nieuw, leuk en spannend toen het werd uitgevonden in 2010. Met goeie marketing en grote bedrijven zoals Starbucks die bijdroegen aan de populariteit van het hippe drankje. Maar alleen omdat iets populair is hoeft het niet ook nog lekker te zijn. Cold brew is namelijk niet de beste manier om het meeste uit je koffiebonen te halen qua smaak of zelfs qua kosten effectiviteit. 

Laten we beginnen met de smaak

Cold brew wordt gemaakt met koud water. Hierdoor proeft het zacht en zoet maar het mist wat goede koffie zo spannend kan maken. Je proeft niet de kwaliteiten van de koffie van het land van herkomst, het harde werk van de boeren en onze zorgvuldigheid om de koffie te branden tot in perfectie. Het koude water extraheert niet de smaken die je in veel van onze koffies terugvindt; de chocolade hint van Brazil Bota Fora of de zoete rozijnen van de Sumatra Orang Utan. Je proeft dus niet de koffie waar je voor betaald hebt!

Daarbij is Cold brew vaak ook nog duurder dan andere manieren om ijskoffie te maken. Meestal begin je met een grote hoeveelheid grof gemalen koffie (soms zelfs twee keer zoveel als andere methodes.) In deze tijden wil ik net als jullie elke gram koffie benutten tot de maximale potentie!

Maak kennis met Japenese Flash Brew, oftewel iced filter coffee!

 

Met deze methode gebruik je je filterkoffie apparaat, Chemex, of elke andere manier waarmee je je filterkoffie zet. In de karaf waar de koffie in gaat druppelen doe je ijsblokken, op deze manier kan je je koffie met heet water zetten. Heet water betekent namelijk dat de beste smaken naar voren komen! En door de ijsblokken krijg je toch een heerlijk ijskoud resultaat!

 Recept voor 500ml Flash Brew (2 personen):

 • 35g Bacc koffie (fijne filtermaling)
 • 200g ijsblokjes
 • 300ml heet water

 Zorg dat de koffie iets fijner gemalen is dan je normaal doet voor filterkoffie. (Op onze website kan je kiezen: 'fijne filtermaling' als je geen maler hebt.)

 Instructies:

 1. Doe de ijsblokjes in je karaf of koffiepot waar de koffie in terecht komt
 2. Zet je filter bovenop de karaf of pot en vul deze met 35g gemalen koffie
 3. Giet de eerste 70ml heet water op je koffie
 4. Roer en wacht 45 seconden
 5. Giet het resterende water rustig over je koffie
 6. Wacht tot de ijsblokjes zijn gesmolten in je karaf
 7. Vul een glas met ijsblokjes en giet je verse koude koffie in
 8. Enjoy!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd